Njuter i solen efter ett bad i Eskilstuna-ån.
Njuter i solen efter ett bad i Eskilstuna-ån.

Alla linjeföreningar har en maskot, något eller någon som håller ihop medlemmarna och som man i linjeföreningen är stolt över! Esekons maskot heter Eselot och är en älg. Historian om Eselot kan ni läsa här!

 

I en mörk skog i Norrland föddes en liten älgkalv. Hans mor kallade honom Eselot.

Samtidigt som Eselot föddes kom även många andra älgar till världen, då de brukar födas omkring samma tid.

 

När Eselot växte upp märkte hans mamma att han inte var som alla andra älgar. De jämngamla älgarna gillade att stångas, både med varandra och med träd. Eselot däremot ville inte vara med, istället valde han att sitta under en tall och fundera på siffror. Hur många kottar finns det i en tall? Finns det fler kottar i en gran? Hur många barr finns det i en myrstack? Hur många myror lever i en myrstack?

 

Eselots mamma frågade honom ibland om han inte ville vara med de andra älgarna och stångas. Till svar fick hon "jag trivs bättre här, där jag kan sitta och räkna". Eftersom Eselots mamma var en klok älg lät hon honom sitta där och räkna.

Med tiden lärde Eselot känna en uggla, vid namn Klok. De blev mycket bra vänner och Klok lärde Eselot allt han kunde om siffror, tabeller och grafer. Eselot var lycklig.

En dag hördes konstiga ljud i skogen, obekant trampande. Eselot blev nyfiken och gick iväg för att se vad det var. Han gömde sig bakom några buskar och fick se människor. Fyra män från ett malmföretag hade kommit på besök.

Eselot tjuvlyssnade på deras samtal:

- Ja, det var en väldigt fin skog det här, sade den ena mannen.

- Verkligen, synd att den måste huggas ned så vi kan bryta malmen som ligger gömd härunder, svarade den andre.

Hugga ned skogen? Eselot blev rädd för det han hörde men fortsatte att lyssna.

- Men utan malm får vi inga pengar, inflikade den tredje mannen.

- Inga pengar, ingen mat på bordet eller tak över huvudet, muttrade den andre.

Det verkade som att ingen av dem egentligen ville förstöra den vackra skogen, men de kände att de inte hade något val för att kunna få lön. Den fjärde mannen hade varit tyst hela tiden, men sade nu:

- Tänk om vi hade haft en ekonom som kunnat räkna på om det fanns ett bättre sätt för vårt företag att få in pengar istället för att hugga ned denna fina, gamla skog. Våra ekonomer har ju fullt upp med att hålla koll på bokföringen och företagets resultat så de hinner inte räkna på om det finns ett bättre sätt.

Samtliga män nickade och höll med. De hade inga problem att bryta malm ur berg, men denna gamla skog ville de inte hugga ned. Den skulle ju aldrig komma tillbaka. Om de fick välja hade de hellre hittat ett berg som inte var fullt med skog.

- Ja, som tur är så är det några år kvar innan vi ska börja röja eftersom vi bara tittar runt på vad som finns nu. Men det finns mycket malm härunder, sade den första mannen.

De fyra männen tog ett djupt andetag och gick därifrån. Eselot började fundera på vad han just hört.

Ekonom? Som räknar? Det måste ju vara något för mig!
Jag ska bli ekonom, jag ska rädda skogen!

Genast gick Eselot tillbaka till sin tall och rådfrågade Klok, som alltid satt där.

- Du Klok, jag har hört att det finns något som heter ekonom, vad gör en sån?, frågade Eselot nyfiket.

- Jo du, Eselot. En ekonom kan göra många olika saker, t.ex. arbeta som ekonomichef, revisor, redovisningsekonom, analytiker, verksamhetskonsult, projektledare, marknadsförare, inköpare, controller, försäljare eller vara egen företagare.

- Men Klok, jag frågade inte vad de kan jobba som. Vad GÖR en ekonom?

- Som jag sa, en ekonom kan göra många olika saker. Vad en ekonom vill göra beror mest på vilket intresse ekonomen har. Vissa ekonomer jobbar mest med siffror genom bokföring medan andra jobbar mest med att utveckla organisationer, sedan finns allt möjligt däremellan som en ekonom kan göra.

- Jag hörde att det finns människor som vill hugga ner vår skog, men att de kanske inte kommer göra det om en ekonom räknar på ett bättre sätt att få in pengar. Kan en ekonom göra det?

- Självklart kan en ekonom göra det Eselot.

- Men hur gör jag för att bli en ekonom då?

- För att bli det måste du studera på ett ekonomprogram. Jag har hört av min kära vän fiskgjusen Figge att det finns ett jättebra ekonomprogram på en högskola i Eskilstuna. Mälardalens högskola hette den visst, om jag kommer ihåg rätt.

- Eskilstuna? Men det är ju jättelångt härifrån!

- Ja, men det här är en jättebra chans för dig Eselot. Du skulle bli en jättebra ekonom, du vågar!

För att göra en lång historia lite kortare hoppar vi nu vidare till Eselots ankomst till Eskilstuna.

Eselot stod utanför en entré till vad som såg ut att vara en skola. Han tittade upp och såg med stora bokstäver "Mälardalens högskola". Han hade hittat rätt.

Med nervösa steg klev han in och hittade till en sal. Han knackade på, öppnade dörren och klev in. Där möttes han av en lärare och en massa människor som satt ned på stolar.

- Ursäkta, men är det här ekonomprogrammet?, frågade Eselot nervöst.

- Ja, det är det. Välkommen hit!, svarade läraren.

- Tack så mycket, sade Eselot med ett leende.

- Förresten, du har väl gjort en ansökan och anmält dig till ekonomprogrammet?, frågade läraren.

- Ansökan? Anmälan? Nej, det vet jag inte vad det är. Jag vill bara räkna och bli ekonom.

- Jag är ledsen, men då får du tyvärr inte vara med här, du måste ha ansökt och sedan anmält dig till programmet när du blivit antagen.

- Ok, förlåt!

- Du kan försöka igen och göra en anmälan till nästa år!, uppmuntrade läraren.

Eselot gick med tunga steg ut från salen och stängde dörren efter sig. Utanför stod en bänk som han satte sig på och började gråta.

Hur ska han nu kunna rädda skogen?

Några minuter senare kom människorna ut från salen, de var tydligen klara. En av dem satte sig bredvid Eselot.

- Hur är det?, frågade han.

- Inte så bra. Jag måste bli ekonom för att kunna rädda min skog och nu kan jag inte det, svarade Eselot mellan snyftningarna.

- Jag är jätteledsen, men läraren sa när du gått att älgar inte får vara med på själva programmet. Det är gjort för människor.

- Vad orättvist! Min skog kommer bli förstörd, min familj och mina vänner kommer vara tvungna att flytta! Vart ska vi ta vägen?

- Men du! Jag har en idé!

- Vadå?

- Jag är nämligen ordförande för ESEKON. Det är ekonomernas linjeförening här i Eskilstuna. Du är välkommen att vara med oss så kan vi lära dig allt vi kan om ekonomi så kommer du också kunna bli ekonom!

Eselot sken upp.

- Är det säkert?

- Ja, det är klart att du ska vara med! Vi fixar det här!

- Men hur ska ni kunna förklara att ni har en älg med i föreningen om älgar inte kan gå programmet?

- Ingen fara, vi löser det här. Vi har ingen maskot, så om du vill vara föreningens maskot är allt ordnat.

- Ja, jag är jättegärna er maskot. Förresten, jag heter Eselot.

- Välkommen till ESEKON, Eselot.
Känn dig som hemma!

Slappnar gärna av i ett bubbelbad.
Slappnar gärna av i ett bubbelbad.